Węglowodany: 50%
- Tłuszcze: 30%
- Białko: 20%
Dieta Diabetic
Dieta może być stosowana przez osoby o nietypowych przypadłościach wynikające z choroby cukrzycowej i insulinooporności. Pozwala lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi, co bezpośrednio przekłada się na odpowiednie funkcjonowanie każdego dnia. Dieta diabetic opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym oraz sporej ilości błonnika pokarmowego. Posiłki są skomponowane w taki sposób, aby były smaczne, różnorodne, a przede wszystkim zdrowe. Dodatkowym wyróżnikiem jest niski stopień przetworzenia. Znajdziemy tutaj między innymi pełnoziarniste pieczywo i makaron.
Rozkład makroskładników diety diabetic prezentuje się następująco: węglowodany 50%, białko 20%, tłuszcze 30%.
Ilość posiłków: 5
- Dostawa diety pudełkowej dla diabetyków
- Diety pudełkowe dla diabetyków dojeżdżają w przeddzień diety w godzinach: 16:00-4:00.
- Dostawy diety pudełkowej dla diabetyków dla pozostałych lokalizacji są realizowane pomiędzy 1:00 a 8:00 rano.
- Kurier zostawi dietę pudełkową dla diabetyków wprost pod Twoimi drzwiami, lub będzie się z Tobą kontaktował.
- Śniadanie:
Hiszpański Omlet Z Warzywami + Pieczywo Razowe + Pomidor, Rzodkiewka
- II Śniadanie:
Krem Z Soczewicy Z Nutką Czosnku
- Obiad:
Rolada Drobiowa Z Śliwką Na Musie Mango-Habanero + Kasza Bulgur + Surówka Z Kapusty Z Brzoskwinią
- Podwieczorek:
Sałatka Makaronowa Z Tuńczykiem, Suszonymi Pomidorami, Oliwkami I Koperkiem
- Kolacja:
Gulasz Drobiowy + Ryż Basmati + Surówka Buraczkowa
Dieta pudełkowa dla diabetyków – catering diabetic
W związku z pewnego rodzaju ograniczeniami żywieniowymi wiele osób wymaga specjalnie skomponowanego menu. Diabetycy należą właśnie do tej grupy i w przypadku nieprawidłowej pracy ich organizmów, konieczne jest zastosowanie odpowiednio przygotowanej diety. Nasz catering dietetyczny diabetic jest opracowany z myślą o osobach, które muszą kontrolować stan glukozy we krwi, tak aby zachowana była wewnętrzna równowaga. Dodatkowo ten model żywienia ma za zadanie dostarczyć właściwą ilość reszty składników, czyli tłuszczy i białek. Zatem sprawdź, co to dokładnie znaczy.
Dieta pudełkowa dla diabetyków – charakterystyka
To rodzaj cateringu dietetycznego, który został stworzony w związku ze specyficznymi problemami metabolicznymi wynikającymi z choroby cukrzycowej i insulinoopornością. Właściwie zbilansowana dieta pozwala kontrolować poziom glukozy w osoczu krwi, co bezpośrednio przekłada się na prawidłowe dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tym samym wpływa to na jego prawidłowe funkcjonowanie każdego dnia.
Dieta pudełkowa dla diabetyków powinna zawierać w swym menu tłuszcz w takiej ilości, aby dostarczyć mniej niż 10% koniecznej wartości kalorycznej. Dlatego nasi specjaliści dokładają największych starań, żeby jadłospis tego cateringu zawierał odpowiednie proporcje makro- i mikroelementów. Z tego powodu kucharze stosują dużą ilość tłuszczy roślinnych, w tym olej kokosowy i rzepakowy. Natomiast w przypadku białka pożądana zawartość się nie zmienia i z tego powodu codziennie powinno być ono dostarczane na poziomie od 1 do 1,5 grama na kilogram masy ciała. Najlepszym i najzdrowszym źródłem tego składnika są roślinny, zwłaszcza te należące do grupy strączków.
Catering dietetyczny dla diabetyków opiera się również na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym, a udział energetyczny węglowodanów w tym modelu żywienia wynosi ok. 45%. Ponadto ważne jest, aby w menu znajdowała się duża ilość błonnika pokarmowego, który należy do jednego ze składników produktów pełnoziarnistych, warzyw i orzechów.
Co więcej, warto wiedzieć, że dieta dla diabetyków musi opierać się na żywności cechującej się niewielkim stopniem przetworzenia. Dlatego często spotykany jest chleb razowy, pełnoziarnisty makaron, surowe warzywa i owoce (w niewielkich ilościach), nabiał oraz jego przetwory.
Przykładowy jadłospis / menu cateringu dla diabetyków
Dzień 1
Śniadanie | Drugie śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
---|---|---|---|---|
Pasta z kurczaka curry podana na żytnim pieczywie ze słonecznikiem, z dodatkiem papryki i natki pietruszki | Twarożek waniliowy polany musem z owoców leśnych | Gulasz z indykiem i pieczarkami, z dodatkiem kaszy pęczak i jabłkowo-marchewkową surówką, posypaną koperkiem | Kaszotto z fasolą, papryką, cebulą oraz z serem o niskiej zawartości tłuszczu | Sałatka z pieczonego indyka, gotowanych jaj, awokado, czerwoną cebulą, z serem pleśniowym i z dodatkiem sosu musztardowo-majonezowego |
Dzień 2
Śniadanie | Drugie śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
---|---|---|---|---|
Pasztet z soczewicy i grzybami shiitake podany na pieczywie | Sałatka na bazie mozzarelli, kaszy bulgur, ogórka, papryki, pomidora, oliwek z sosem tzatziki | Pełnoziarnisty makaron z indykiem, przygotowany z tajskim orzechowo-pikantnym sosem, z dodatkiem marchewki, cukinii i kapusty pak choi | Jeżynowy sernik na zimno | Zupa pomidorowa i makaron z brązowego ryżu z dodatkiem niskotłuszczowego sera i natki pietruszki |
Dzień 3
Śniadanie | Drugie śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
---|---|---|---|---|
Pasta jajeczna z anchois, z dodatkiem ogórków kiszonych, pieczywa i szczypiorku | Sałatka z melonem, ogórkiem i serem bałkańskim, posypana migdałami, oblana sosem balsamicznym | Zielone curry z dorsza, cukinii, groszku, selera naciowego, papryki podane z ryżem basmati, limonką oraz kolendrą | Waniliowy deser powstały na bazie twarogu z orzechami ziemnymi, gruszką oraz mango | Stir-fry z kurczakiem, brokułami, marchewkami, kaszą orkiszową, posypane szczypiorkiem |
Jakie zalety ma dieta pudełkowa dla diabetyków?
Własnoręczne przygotowywanie potraw z zakresu diety dla diabetyków może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku osób o niewielkich umiejętnościach i wiedzy na temat prawidłowego odżywiania. Dlatego catering dietetyczny tego rodzaju jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ:
- to praktyczny sposób na dostarczanie wszystkich koniecznych mikro- i makroelementów – oznacza to, że posiłki przygotowywane są przez specjalistów, którzy ściągają z barków klienta obowiązek gotowania oraz dobierania właściwych proporcji istotnych elementów dań.
- dowożone potrawy są zawsze odpowiednio przygotowane – w przypadku diety dla diabetyków niezwykle istotne jest to, aby poszczególne składniki posiłków nie były długo gotowane. Rozgotowanie kaszy czy też makaronu powoduje wzrost poziomu cukru w osoczu, a w takiej sytuacji jest to niezwykle niebezpieczne dla organizmu.
- są pełne witaminy C – osoby chorujące na cukrzycę czy te borykające się z insulionoodpornością częściej chorują z powodu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Dlatego niezwykle praktyczne jest stosowanie posiłków, które podnoszą odporność poprzez użyte produkty zawierające duże ilości tej witaminy np. natki pietruszki, szpinaku, papryki, kapusty kiszonej.
- zestawy zbudowane z 5-ciu potraw, dostarczane są regularnie w wyznaczonym przedziale czasowym – systematyczność spożywania posiłków ma ogromne znaczenie dla organizmu, którego poziom glukozy musi mieć stałą wartość przez cały dzień.
Jeżeli borykasz się z problemami zdrowotnymi w związku koniecznością pilnowania stężenia glukozy we krwi, skorzystaj z naszej praktycznej diety dla diabetyków! Zobacz, jak przyjemne jest oddanie obowiązku gotowania (na dodatek w tak specyficzny sposób) osobom do tego wyszkolonym. Dlatego, jeśli marzysz o pięknej sylwetce, ale nie masz wolnej chwili, aby się tym osobiście zajmować, sprawdź naszą ofertę! Dzięki nam zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy i czasu, a Twój poziom glukozy zawsze będzie znajdował się na właściwym poziomie. Dieta pudełkowa dla diabetyków to bez wątpienia idealna propozycja, dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem!