Już od
62 zł

dieta bez laktozy i glutenu
  • Węglowodany: 50%

  • Tłuszcze: 20%
  • Białko: 30%
Węglowodany – 50%
Białko – 30%
Tłuszcze – 20%
04

Dieta Bez laktozy i glutenu

Ta dieta to strzał w 10 dla osób zmagających się z problemami układu trawiennego. My nie wykluczamy takich klientów. Dbamy o nich z jeszcze większą troską, ponieważ wiemy, jak niekomfortowe mogą być przewlekłe biegunki, zaparcia, wzdęcia czy inne dolegliwości. Jeśli Ty należysz do tej grupy, to możesz być spokojny. Jesteś w dobrych rękach. Pomożemy Ci sobie z tym poradzić. Wybierz odpowiednią kaloryczność i poczuj się lepiej.
Rozkład makroskładników diety bez laktozy i glutenu prezentuje się następująco: węglowodany 50%, białko 30%, tłuszcze 20%.

Ilość posiłków: 5

Trwa wczytywanie
Zestaw = 5 dań

Nasze diety pudełkowe to zestawy pysznych dań na cały dzień!
Zadbaj z Guru o swoją energię!

Zamów teraz!

Wpisz kod pocztowy i sprawdź dostępność: //

  • Dostawa diety bez laktozy i glutenu
  • Diety bez laktozy i glutenu dojeżdżają w przeddzień diety w godzinach: 16:00-4:00.
  • Dostawy diety bez laktozy i glutenu dla pozostałych lokalizacji są realizowane pomiędzy 1:00 a 8:00 rano.
  • Kurier zostawi dietę bez laktozy i glutenu wprost pod Twoimi drzwiami, lub będzie się z Tobą kontaktował.
  • Śniadanie:

    SZAKSZUKA – JAJA SADZONE W POMIDORACH, MIGDAŁY

  • II Śniadanie:

    Zupa krem marchewkowa z pestkami dyni

  • Obiad:

    SPAGHETTI Z MAKARONEM Z TAPIOKI STIR-FRY Z WARZYWAMI I PLASTERKAMI WOŁOWINY

  • Podwieczorek:

    GALARETKA TRUSKAWKOWA Z MUSEM ŚMIETANKOWO-WANILIOWYM

  • Kolacja:

    SAŁATKA ALA MIGAŁA Z KURCZAKIEM I SŁONECZNIKIEM

Catering bez glutenu i laktozy – co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób zmaga się z problemami zdrowotnymi, zwłaszcza na poziomie układu trawiennego. Choć taka sytuacja bywa znacznym utrudnieniem w przypadku prawidłowego odżywiania się, to nasza oferta cateringowa nie wyklucza tych ludzi z grupy potencjalnych klientów. Z tego powodu specjalnie wyszkoleni dietetycy opracowali odpowiedni model żywienia, aby osoby o specyficznych ograniczeniach mogły również korzystać z naszych niezwykle przydatnych usług. Zatem dowiedz się, czym charakteryzuje się nasza dieta pudełkowa bezglutenowa i laktozy.

Dieta pudełkowa – ulga w przypadku nietolerancji glutenu i laktozy

Celiakia to choroba układu pokarmowego, która działa na poziomie jelita cienkiego (choć od kilku lat uznawana jest za chorobę całego organizmu). W przypadku tego schorzenia ogromną rolę odgrywa gluten, który znajduje się w produktach zbożowych oraz tych zawierających ich śladowe ilości. Jego działanie określane jest jako toksyczne i powoduje on zanik bardzo ważnych dla prawidłowego trawienia kosmków. Z tego powodu pojawia się problem związany ze wchłanianiem wszystkich składników odżywczych w tym laktozy – cukru mlecznego. Przypadłość ta jest spotykana w każdej grupie wiekowej, dlatego duża ilość dzieci, ale również ogromna część dorosłych kobiet i mężczyzn diagnozowanych jest na to schorzenie. Z tego powodu w naszym cateringu dietetycznym dostępna jest pozycja taka jak dieta bezglutenowa i bez laktozy, którą mogą zamówić osoby nietolerujące właśnie te dwa składniki. Niestety zarówno laktoza, jak i gluten jest obecna w wielu produktach spożywczych i bardzo często u osób z nietolerancją pokarmową tego rodzaju, pojawia się problem z jedzeniem poza domem. Dlatego nasza wersja diety pudełkowej jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich borykających się z tym problemem.

Należy wiedzieć, że po rozpoznaniu przypadłości, jaką jest celiakia oraz z trudnościami rozkładu laktozy, konieczne jest zastosowanie diety. W tym przypadku prawidłowe odżywianie i eliminacja kłopotliwych składników z jadłospisu wywołuje niezwykle szybką reakcję organizmu, ponieważ tylko właściwie skomponowany jadłospis jest w stanie zapobiec pojawianiu się nieprzyjemnych dolegliwości. Jednak zdarzają się sytuacje, gdy laktoza jest nietolerowana przez osoby, które nie chorują na celiakię. Ten cukier mlekowy pojawia się nie tylko w mleku ssaków, jest również obecny w jego przetworach, a jego wchłanianie uzależnione jest od rozkładu laktozy na węglowodany proste poprzez działanie enzymu określanym mianem laktazy. Okazuje się, że wraz z wiekiem, aktywność enzymatyczna spada, więc zaczyna pojawiać się dyskomfort trawienny.

Zarówno z powodu nietolerancji glutenu, jak i laktozy osoby odczuwają dolegliwości w postaci m.in.:

  • przewlekłej biegunki;
  • zaparć;
  • bólów brzucha;
  • wzdęć;
  • zmniejszenia masy ciała;
  • wymiotów;

Na szczęście prawidłowa dieta, taka jak nasz catering dietetyczny pozwala zredukować nieprzyjemne skutki tych obydwóch schorzeń. To samo dotyczy, gdy pojawia się nieceliakalna nietolerancja glutenu lub gdy osoby są po prostu uczulone na pszenicę. Nasza dieta bez glutenu i laktozy również bywa przydatna w przypadku kobiet karmiących dzieci ze skazą białkową lub gdy zainteresowani zmagają się z silnymi zmianami trądzikowymi.

Catering bez glutenu i laktozy – charakterystyka

W naszej propozycji znajduje się oferta stworzona z myślą o osobach odczuwających dyskomfort trawienny po spożyciu produktów zawierających gluten i laktozę. Należy wiedzieć, że cukier mleczny bardzo często spotykany jest w różnorodnych artykułach spożywczych. W takiej sytuacji jest on odpowiedzialny za poprawę konkretnego produktu pod kątem jego smaku oraz właściwości. Dlatego osoby mające problemy trawienne w wyniku nietolerancji laktozy, powinny dokładnie sprawdzać skład spożywanych artykułów.

Bardzo ważną kwestią w przypadku diety bezglutenowej i bezlaktozowej jest dbałość o prawidłowy balans poszczególnych składników odżywczych, aby zapewniać organizmowi wszystko to, czego potrzebuje, żeby prawidłowo funkcjonować. W związku z dużą liczbą produktów zawierających zarówno gluten, jak i laktozę bardzo trudno, aby w domowym zaciszu stworzyć właściwą, pełnowartościową dietę. Oczywiście nie jest to niemożliwe, ale z pewnością – niezwykle uciążliwe (m.in. związane jest to z poszukiwaniami odpowiednich składników lub z ich wysokimi kosztami). Kompleksowe odżywianie jest niezwykle istotne, z tego powodu nasza dieta pudełkowa bez glutenu i laktozy jest niesamowicie przydatna. Dzięki niej istnieje zmniejszone ryzyko pojawienia się niedoboru witamin takich jak A,E, B oraz mikroelementów typu potas i kwas foliowy, co jest następstwem wyeliminowania produktów zbożowych z jadłospisu. Natomiast w przypadku eliminacji laktozy i produktów mlecznych pojawia się niedostatek pierwiastka stanowiącego podstawowy budulec kości oraz zębów – wapnia. Należy mieć świadomość, że ten mikroelement wpływa również na pracę mięśnia sercowego oraz mięśni gładkich.

Przykładowe produkty stosowane w diecie pudełkowej bez glutenu i laktozy

Catering dietetyczny przygotowywany dla osób nietolerujących glutenu i laktozy opiera się przede wszystkim na zamiennikach produktów, które negatywnie wpływają na układ trawienny. Oznacza to, że stosowane są m.in.:

  • jaja;
  • świeże nieprzetworzone mięso;
  • ryby;
  • warzywa strączkowe: fasola, groch, ciecierzyca, bób, soczewica, soja;
  • warzywa kapustne: brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, kalarepa, kapusty;
  • ziemniaki, skrobia ziemniaczana;
  • rozmaite orzechy, migdały, nasiona – dyni, słonecznika, maku, chia, siemienia lnianego;
  • owce świeże;
  • zboża naturalne: ryż brązowy i biały, kukurydza, gryka, proso, kasza jaglana z prosa, kasza gryczana z prosa, amarantus, quinoa;
  • mąki ze zbóż bezglutenowych;
  • zamienniki mleka w postaci napojów – ryżowych, sojowych i migdałowych;
  • sery żółte – podczas ich produkcji, na etapie fermentacji mlekowej produkt ten traci niekorzystną dla organizmu, laktozę;

Bardzo istotną informacją jest fakt, że produkty przetworzone mają w swoim składzie laktozę, która stosowana jest jako wzmacniacz smaku. Dlatego osoby unikające glutenu i cukru mlecznego, nie powinny spożywać posiłki stworzone na bazie tych artykułów. Z tego powodu nasi szefowie kuchni dokładają wiele wysiłku, aby dania należące do zestawu dziennego były tworzone na bazie świeżych produktów oraz tych należących do grupy bezpiecznych składników. Dzięki temu menu naszego cateringu dietetycznego jest doskonałe dla osób z chorobami trzewnej.

Przykładowe menu diety pudełkowej bezglutenowej i bezlaktozowej

Dzień 1

Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Kanapka z pieczywa bezglutenowego z pastą tuńczykową Sojowy jogurt Brązowy ryż, z marchewką i kurczakiem po chińsku Dyniowa zupa na bazie mleczka kokosowego Makaron kukurydziany z oliwkami i kurczakiem

Dzień 2

Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Jajecznica na boczku z bezglutenowym chlebem Shake z zielonych warzyw Pieczone ziemniaki ze schabem polane sosem pieczarkowym z bukietem warzyw Tarta orzechowa na bezglutenowym spodzie Brokułowo-serowe placuszki

Dzień 3

Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Jaglane płatki waniliowe z musem owocowym Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Pizza z bezglutenowej mąki z kurczakiem, warzywami i świeżą rukolą Ciasto z bezglutenowej mąki z owocami Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

Nasi odpowiednio przeszkoleni specjaliści dokładają największych starań, aby każdy z posiłków nie zawierał niedozwolonych i niebezpiecznych dla zdrowia, składników. Dodatkowo dbają o to, żeby codziennie zestawy bogate były we wszystkie potrzebne makroelementy i mikroelementy. Dieta pudełkowa bez glutenu i laktozy, tworzona jest na podstawie produktów bezpiecznych lub tak zwanych zdrowych zamienników. Sprawdź nasz cennik i wybierz wariant kaloryczny idealny dla Twoich potrzeb.

Catering dietetyczny bezglutenowy i bezlaktozowy – jakie ma zalety?

Gdy nietolerancja glutenu i laktozy powoduje dyskomfort w obrębie układu pokarmowego, stosowanie diety eliminującej jest wręcz niezbędne. Ponadto ma ona wiele dodatkowych zalet m.in.:

  • minimalizuje dolegliwości typu wzdęcia, biegunki, nudności czy wymioty.
  • pozwala dostosować wartość kaloryczną stosowanej diety – w naszej ofercie znajdują się warianty 1000, 1250, 1500, 1750, 2000, 2500 i 3000 kcal.
  • pozwala obniżyć masę ciała – brak glutenu oraz laktozy w posiłkach nie niszczy kosmków jelitowych, tym samym wchłanianie istotnych i wartościowych składników odżywczych jest nieograniczone. Dzięki temu organizm może prawidłowo funkcjonować, w pełni sił.
  • ogranicza spożywanie wysokokalorycznych produktów np. białego pieczywa bądź słodyczy.
  • pomaga wyregulować gospodarkę wodną – dzięki mniejszej ilości spożywanych węglowodanów zmniejsza się ilość zatrzymywanej wody w organizmie. Mimo tego należy dbać o regularne uzupełnianie jej w związku ze zwiększoną pracą nerek.
  • dania tworzone są z produktów wysoko gatunkowych – artykuły bezglutenowe i te pozbawione laktozy zazwyczaj pochodzą z miejsc odznaczających się ekologiczną uprawą. Oznacza to, że nie są stosowane pestycydy, ani żadne inne chemiczne substancje wspomagające hodowlę.
  • korzystnie wpływa na kondycję cery – eliminacja laktozy z codziennej diety powoduje widoczne zmiany, ponieważ produkty mleczne znacząco pogarszają stan skóry.

Dlatego postaw na nasz catering dietetyczny bez glutenu i laktozy z dowozem pod same drzwi! Zobacz, w jaki sposób ten model żywieniowy może pozytywnie wpłynąć na poprawę stanu Twojego organizmu.